wtorek, 12 kwietnia 2011

SOS czosnkowy

Moja siostra kiedyś żartowała, że gdybym mogła to i do lodów bym dodawała sosu czosnkowego;p Trochę prawdy w tej ironii może i jest, bo moim zdaniem sos czosnkowy odpowiednio zrobiony jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań. Można go polać na surówkę z kapusty,ziemniaki zapiekane (swoją drogą polecam), do dań z grilla, a nawet ożywi zwykłą kanapkę z szynką. Ponadto nie wyobrażam sobie mojej ulubionej pizzy Chicken z olsztyńskiego Ravioli, która by nie była zalana sosem czosnkowym!Moi znajomi wiedzą, że jak jest grill, to karo zawsze zjawi się z sosem...;)

Składniki:
- 1/2 słoiczka majonezu (jego wybór jest punktem krytycznym, bo każdy majonez smakuje inaczej i nadaje smak całego sosu. Polecam majonez Pomorski z Grudziądza lub Kętrzyński)
- 1 mały jogurt naturalny (nie może być zbyt gęsty, bo w połączeniu z majonezem okaże się, że cały sos jest zbyt gęsty. Polecam firmy Zott).
- 2 lub 3 ząbki czosnku (ostrość sosu wedle upodobań)
- posiekany koperek (zimą, kiedy jest dosyć drogi, świeży koperek można zastąpić suszonym) lub
garstka oregano (nie za dużo, żeby sos nie miał zbyt intensywnego aromatu tej przyprawy)- sos z oregano jest równie dobry jak z koperkiem

Dobra rada: sól w nadmiarze szkodzi, tak więc NIE stosujemy dodatku tej przyprawy. Pamiętajmy, że majonez sam w sobie jest już słony.

Wykonanie:
1. Czosnek przeciskamy przez praskę lub trzemy na tarce (ja preferuję ten drugi sposób, bo w prasce mnóstwo smaku nie zostaje przeciśnięte)
2. Dodajemy majonez, jogurt i mieszamy
3. Na koniec wsypujemy koperek i ponownie mieszamy
Sos powinno się wstawić na trochę do lodówki, żeby się "przegryzł"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz