wtorek, 12 kwietnia 2011

Ciasto piankowe


Jest to bardzo proste ciasto i niezbyt pracochłonne. Doskonale sprawdza się jako deser po niedzielnym obiedzie z rodzinką.Jest o tyle fajne, że każdy może zrobić je po swojemu bez żadnej filozofii (nie lubię kuchni skomplikowanej), a co najważniejsze zawsze wyjdzie pyszne. Jest ono mniej kaloryczne niż tradycyjny śmietannik, co uważam za jego ogromny atut.

Składniki:
- 3 opakowania galaretek różnych lub tych samych smaków (moje ulubione połączenie to galaretka wiśniowa,pomarańczowa i truskawkowa)
- 2 opakowania śnieżki na mleko
- mleko do śnieżki

to są składniki podstawowe, ale do urozmaicenia ciasta można wykorzystać:
- owoce (sezonówki, puszkowe, dowolne. Ja najczęściej biorę brzoskwinie z puszki i banany)
- biszkopty na dno, obowiązkowo zatopione w soku od owoców, żeby nie były suche i się nie kruszyły

Wykonanie:
1. pierwszą galaretkę rozpuszczamy w ok. 1 i 1/3 szklanki gorącej wody i czekamy do jej przestudzenia
2. W tym czasie ubijamy jedną śnieżkę
3. Następnie łączymy przestudzoną galaretkę ze śnieżką i pokrojonymi owocami i wylewamy na blaszkę/miskę/naczynie
4. W ten sam sposób postępujemy z drugą galaretką
5. Gdy pierwsza warstwa stężeje wylewamy na nią drugą warstwę ciasta/pianki (ja z reguły nie dodaję już do tej warstwy owoców)
6. Gdy obie warstwy stężały, wylewamy przestudzoną trzecią galaretkę

->jeśli używamy biszkopty to oczywiście kładziemy je na dno naczynia, przed wylaniem pierwszej warstwy
->owoce można ułożyć także na wierzchu ciasta, przed wylaniem trzeciej galaretki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz