wtorek, 12 kwietnia 2011

Fale Dunaju

Daaawno, dawno temu w Grudziądzu istniała kawiarnia sprzedająca ciasto o takowej właśnie nazwie. Było to najlepsze ciasto z serii tych z Dunaju jakie kiedykolwiek jadłam. Kiedy zamknęli tę kawiarnię postanowiłam sama poszukać przepisu, który chociaż w połowie będzie tak dobry jak tamten. Metodą prób i błędów, tzn. szukania, łączenia, modyfikowania, udało mi stworzyć przepis, który jest, niestety, tylko prawie tak dobry, jak Fale Dunaju mojego dzieciństwa;)

Składniki:

Ciasto
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao (lub tabliczka czekolady roztopiona w kąpieli wodnej)


Krem
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 25 dag masła (ok. 5 łyżeczek)
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 4 żółtka

ponadto
- śliwki (jeśli nie mamy świeżych to mogą być mrożone) w ilości takiej, aby pokryły całkowicie wierzch ciasta- czyli ok 2 paczek, w przypadku owoców mrożonych
- tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. Masło utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.

2. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą ciasta.

3. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao (lub roztopioną czekoladę) i wymieszać.

4. Blachę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą.

5. Na dnie blachy wyłożyć ciasto bez kakao, a na nie warstwę ciasta z dodatkiem kakao.

6. Na wierz ciasta wykładamy śliwki, lekko zatapiając je w masie ciasta i całość wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 35min do max 1 godziny

W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy krem:
7. W 1/2 szklanki mleka rozetrzeć żółtka i mąkę.
8. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
9. Po zagotowaniu dodajemy roztrzepane żółtka z mąką i gotujemy jak tradycyjny budyń.
10. Do przestudzonego budyniu dodajemy masło.
11. Jak ciasto przestygnie rozsmarowujemy krem na jego wierzchu.
12. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z 5 łyżeczkami masła i łyżką rozsmarować na wierzchu kremu.

Pytanie: co z 4 białkami, które zostały po przygotowaniu kremu?
Odp: Robimy bezy!

Bezy można zrobić tradycyjne- w postaci takich o ciasteczek lub też pokusić się o zrobienie tortu bezowego. Ja wybrałam opcję tortu, z przyczyny takiej, że po prostu uwielbiam krem kawowy, którym przekładamy wafle bezowe;) Robiłam bezy po raz pierwszy, więc nie mogę o nich powiedzieć jako o moim kunszcie artystycznym (rodzinka zresztą także użyła nieco innego doboru słów);p Ale jak to się mówi- praktyka czyni mistrza! czy jakoś tak...

Składniki: z tej ilości składników wyjdzie mało kremu, jeśli wypieczemy spore blaty bezy, więc składniki można zwiększyć
- 6 białek,
- 250g cukru kryształu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej,

na krem:
- 200g śmietany kremówki,
- kostka masła,
- 4 łyżki mocnej kawy,
- 1/2 łyżeczki suchej kawy,
- 250g cukru pudru  

1. Białka oddzielone od żółtek (oczywiście schłodzone) ubijamy ze szczyptą cukru. Kiedy białka będą już ubite, kontynuujemy ubijanie dodając po trochu cukru--> i tak do wyczerpania cukru.

2. Do ubitych białek dodajemy soku z cytryny i ok. 2 łyżek mączki ziemniaczanej- całość mieszamy już łyżką.

3. Na papierze do pieczenia odrysowujemy kółka (tudzież prostokąty- kształt zależy od upodobań). Taka mała dygresja, żeby najpierw sprawdzić długość piekarnika zanim odrysujemy dwa kółka na jednym papierze (nie żebym mówiła z własnego doświadczenia ;p ;p)

4. Kółka pokrywamy białkami (nie mogą one być zbyt blisko siebie, bo w czasie gdy beza urośnie kółka się posklejają).

5. Bezy pieczemy w piekarniku już nagrzanym (!) do 130stopni ok. 1h. Po tym czasie zostawiamy bezy jeszcze w wyłączonym piekarniku na następną godzinę.

KREM:
6. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy ubitą śmietanę, kawę płynną oraz suchą- całość mieszamy
Muszę powiedzieć, że krem mi się zważył, ale jak wyczytałam w internecie dzieje się tak dosyć często. Jaka jest rada na to? stawiamy miskę z kremem na garnku z gotującą się wodą i mieszamy, aż całość zrobi się lekko płynna. Bierzemy trzepaczkę i już w zdjętej misce ucieramy krem. Powinno pomóc;)

7. Blaty bezowe przekładamy kremem.

Słodkiego dnia życzę;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz