czwartek, 14 kwietnia 2011

Brownies z orzechami

Było już coś na styl włoski, teraz pora na coś w stylu amerykańskim;) Oglądając amerykańskie seriale, często panie domu (dotyczy to zwłaszcza Bree z Desperate housewives) serwowały tajemnicze wypieki, które nazywały brownies, a które z każdym serialem były inaczej interpretowane: jako pierniczki, ciastka, czy po prostu ciasto. Brownies piecze się jak ciasto, natomiast później kroi i serwuje bardziej w postaci ciasteczek. Dwa razy robiłam to ciasto/ciasteczka na dwa różne sposoby i moja rodzinka zgodnie stwierdziła, że przepis nr 2 jest zdecydowanie lepszy. I ten właśnie przepis tu umieszczam;)

Składniki:
- 200 g ciemnej czekolady
- 150 g roztopionego, ostudzonego masła
- 250 g cukru
- 4 jajka (pianę ubić, ale żółtka zachowujemy)
- 3/4 szklanki mąki
- orzechy (migdały, włoskie lub laskowe) w ilości dowolnej
dodatkowo:
skórka pomarańczowa oraz biała czekolada

Wykonanie:
1. W misce zmiksować czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej (stawiamy miskę z czekoladą na garnek z gotującą się wodą) masło, cukier, mąkę i żółtka.

2. Kiedy masa będzie gładka połączyć z pianą z białek (wymieszać, nie miksować)

3. Dodać do masy orzechy (zamiast tego, można posypać wierzch ciasta orzechami) urozmaiceniem może być także dodanie otartej skórki z pomarańczy (polecam) lub białej czekolady pokrojonej na kawałki

4. Piec ok. 30 do góra 45 min w temp. 170 stopni (zależy od piekarnika)

Bon Apetit;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz