środa, 30 listopada 2011

Ryż z kurczakiem i pieczarkami

Z cyklu 'Pomysł na...'-> ryż z kurczakiem i pieczarkami. Czyli danie lekkie, łatwe i przyjemne. Nadaje się zarówno na dosyć szybki obiad, jak i na urodzinową kolację- zaskoczymy ciotki klotki czymś innym niż podaniem tradycyjnych pieczonych udek z kurczaka (przynajmniej w moim domu jest to raczej na stałe wpisane w urodzinowe menu).

Składniki: na ok. 3-4 osoby
- pierś z kurczaka,
- pieczarki 0,5-1 kg (może być mniej, może być więcej)
- przyprawa do kurczaka,
- 2 torebki ryżu,
- pietruszka,
łyżka masła,
- olej do smażenia
dodatkowo może być ser do posypania na wierzch

Przygotowanie:
1. Gotujemy ryż w osolonej wodzie.

2. Pieczarki myjemy, kroimy i wrzucamy na suchą patelnię (bez tłuszczu). Czekamy aż woda wygotuję się i dodajemy masło, chwile smażymy.

3. Kurczaka kroimy, przyprawiamy smażymy na oleju.

4. Ryż łączymy z usmażonym kurczakiem, pieczarkami oraz z posiekaną pietruszką.

 Możemy też całość przerzucić do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem i zapiekać chwilę w piekarniku. Tak przygotowany ryż jemy z odrobiną ketchupu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz