sobota, 19 listopada 2011

Ryż na mleku z jabłkami

Ostatnio moja współlokatorka stwierdziła, że to danie jest koszmarem jej dzieciństwa, bo mama zawsze zmuszała ją do jedzenia ryżu na mleku, którego szczerze nienawidziła. Ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć jak można tego nie lubić? Bo ja, nie mam zielonego pojęcia;) Rzadko jednak go przyrządzam, bo dosyć długie stanie przy garnku jest dosyć demotywujące... Jednak moje łakomstwo czasami bierze górę nad lenistwem, a ja biorę się za ten słodki obiad;p

Składniki: (na 2-3 osoby)
- dwie torebki ryżu lub 200g sypanego,
- 800 ml mleka,
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- torebka cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru kryształu,
- łyżka masła,
- może być cynamon,
- jabłkaja zazwyczaj nie bawię się w przygotowywanie musu samodzielnie, tylko kupuje gotowy, w słoiku

Przygotowanie:
1. Gotujemy ryż na mleku (jeśli bierzemy ten w woreczkach to je przecinamy i ryż wsypujemy do mleka)- radzę stać przy garnku i mieszać praktycznie ciągle na małym ogniu, uważając żeby mleko nie wykipiało ani nie przypaliło garnka. Dodajemy śmietanę kremówkę.

2. Jak nasz ryż zgęstnieje trochę to dodajemy cukier i cukier waniliowy- dalej mieszamy.

3. W momencie, w którym uznamy, że ryż jest już wystarczająco gęsty (myślę, że może to potrwać ok. 30min) zdejmujemy go z ognia i dodajemy masło.

4. Kolejny etap to już zależy od upodobań- jabłka mieszamy z ryżem lub stosujemy mus tylko na wierzchu, możemy dodać cynamon.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz