Składniki:
- jogurt naturalny (najlepiej wybrać gęsty np. Zott lub grecki)
- ogórki konserwowe
- cebula
- sól
- pieprz
- 2- 3 ząbki czosnku
- szczypta bazylii (chyba, że dysponujemy świeżymi liśćmi- było by nawet lepiej)
- majonez (?) -> ja nie dodałam z prostej przyczyny- jego braku. Sos bez majonezu jest rzadszy, ale też mniej kaloryczny.Jeśli ktoś jednak preferuje sos majonezowy to można także dodać. Pamiętajmy jednak, że jest on słony i w takim przypadku dodajemy mniej soli.
ilość poszczególnych składników sosu zależy oczywiście od własnych upodobań, ale także od ilości w jakiej chcemy go przygotować
Sposób przygotowania:
1. Siekamy w drobną kosteczkę cebulę oraz ogórek konserwowy
2. Dodajemy jogurt naturalny (i ewentualny majonez) oraz przeciśnięty przez praskę/starty czosnek
3. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią
odstawiamy, żeby sos się "przegryzł"
udanego grilowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz