poniedziałek, 23 maja 2011

Sos do mięsa z grilla

Przepis na ten sos powstał dosyć spontanicznie, bo z okazji Kortowiadowego grila, a z braku majonezu do sosu czosnkowego;p Myślę, że nie ma w nim nic wymyślnego i w internecie można znaleźć pełno przepisów podobnych do tego. Po prostu przejrzałam zawartość lodówki i umieściłam w miseczce;) Sos doskonale się sprawdził jako dodatek do grilowanego kurczaka.

Składniki:
- jogurt naturalny (najlepiej wybrać gęsty np. Zott lub grecki) 
- ogórki konserwowe 
- cebula
- sól
 - pieprz
- 2- 3 ząbki czosnku
- szczypta bazylii (chyba, że dysponujemy świeżymi liśćmi- było by nawet lepiej)
- majonez (?) -> ja nie dodałam z prostej przyczyny- jego braku. Sos bez majonezu jest rzadszy, ale też mniej kaloryczny.Jeśli ktoś jednak preferuje sos majonezowy to można także dodać. Pamiętajmy jednak, że jest on słony i w takim przypadku dodajemy mniej soli.

ilość poszczególnych składników sosu zależy oczywiście od własnych upodobań, ale także od ilości w jakiej chcemy go przygotować

Sposób przygotowania:
1. Siekamy w drobną kosteczkę cebulę oraz ogórek konserwowy


2. Dodajemy jogurt naturalny (i ewentualny majonez) oraz przeciśnięty przez praskę/starty czosnek


3. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią


odstawiamy, żeby sos się "przegryzł"


udanego grilowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz